2011. december 5., hétfő

Jamie McGuire – Beautiful Disaster (Gyönyörű sorscsapás)


Nagyon sok jót hallottam erről a könyvről ezért is volt már régóta az ezt el kell olvasnom listámon. A borító nem igazán tetszik, de ez nem tartott vissza, pedig talán hallgatnom kellett volna a megérzéseimre.

A történet Abby szemszögéből játszódik, akit a barátnője elrángat egy verekedésre (a srácok elgyepálják egymást, és erre lehet fogadni, sokan nagy pénzeket akasztanak így le maguknak), ott találkozik az észvesztő, rosszfiú Travisszel, ezeknek a verekedéseknek a sztárjával. Abby tud róla, hogy Travis a röptében még a legyet is típus, ezért óvatos a sráccal, a kapcsolatuk szigorúan barátságon alapul. Kivéve, hogy Travis néha mintha többet érezne a lány iránt, az érzés pedig kölcsönös, csakhogy ott van az a sok másik csaj, és Abbynek is titkai vannak a múltjával kapcsolatban...

Határozottan az ilyen regényekre mondják, hogy a kevesebb jóval több lett volna. Annyira tele van zsúfolva túlzásokkal, hogy végig nehéz volt komolyan venni a történetet. Először tipikusan a rosszfiú lassan beleszeret a jó lányba történetnek tűnt, abból is az ezerszer lerágott változatnak: a srác megváltozik, a lány nem bízik benne, de a srác bizonyít stb. Aztán változott a kép, és a kapcsolatuk a lehető legegészségtelenebbül alakult. Nem akarok spoilerezni, de amik ebben a könyvben történtek, azok bőven kiakasztottak. SPOILER! – Travis egy idegbeteg, aki gyakran felesleges üt meg másokat, Abby néha még biztatja is, hogy törjön csak be néhány orrot, aztán a srác még irreálisan féltékeny is, kiakad, ha Abby elhagyja a lakást, és törve-zúzva rohan utána, ráadásul megpróbálja minél jobban magához láncolni, ami ahelyett, hogy megoldódna a végére, Abby számára elfogadhatóvá válik! – SPOILER VÉGE.

A karaktereket nem tudtam szeretni, komolyan idegesítőek voltak, bár a mellékpáros America és Shepley kapcsolata nem volt annyira vészes. Szerepelnek igazi rosszfiúk is a regényben, de egyik sem tűnik komolynak, valahogy nem tudtam átérezni a halálos veszélyeket, mert egyszerűen túl hiteltelenek voltak.

Sajnos elég nagyot csalódtam a történetben, ráadásul még hosszú is volt. Bár van még egy könyvem Jamie McGuire-től, nem hiszem, hogy mostanában előveszem, a Beautiful Disaster elvette a kedvem.

Amit szerettem: hogy Travis Pidgeon-nek hívja Abbyt.

Nem szerettem: túlzások, egészségtelen párkapcsolat, szappanoperaszerű cselekmény, nálam ez most nagyon nem jött be.

15 megjegyzés:

  1. Kevés ember van, akinek nem jött be a könyv és én is azok közé tartozom. Igazán örvendetes volt, hogy Te is így gondolod. Nekem Travis végig egy idegbeteg állatként tűnt fel, aki teljesen szerelmes és ha elront valamit, akkor könyörög a nőnek. Nekem érthetetlen volt a jellemfejlődés. Hol van ettől egy DUFF vagy Keplinger???! Nem szerettem se Travist, se Abbyt.

    Gabi

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szerintem is örvendetes :) Én sem igazán láttam jellemfejlődést, és persze igazad van, a DUFF-hez képest sehol sem volt. Pedig angolul és magyarul is elolvastam a Gyönyörű sorscsapást, sajnos nem hatott rám.

      Törlés
  2. Egy könyves blogon találtam rá erre a könyvre , ahol az égig magasztalták , csakúgy , mint a főszereplő ,,badass" -nek titulált srácot is , így hát gondoltam egye fene elolvasom . Már az első ötven oldalon éreztem , hogy valami nincs rendjén , a karakterek két lábon járó ellentmondások . Travis állítólag egy bugyiszaggató , acélöklű alfahím , de Abby közelében mégis egy nyafogó picsogó kislánnyá válik , és értelmetlenül ver össze embereket na meg állandóan részeg . Igen , valóban ez minden lány vágyálma :D Abbynek pedig esze ágában sincs lefeküdni a sráccal a végén mégis ő ajánlkozik fel neki . Logikus nem ? :D
    Na jó nem is sorolom tovább , hogy mi nem tetszett még benne , de az a lényeg , hogy muszáj volt bár bejegyzést elolvasnom ahhoz, hogy meggyőzzem magam arról, hogy nem csak nekem vannak túl magas elvárásaim ahhoz , hogy azt mondjam , hogy ez egy jó könyv . Mert nem az .Örülök, hogy megírtad ezt a bejegyzést.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nekem is igazából az volt vele a bajom, hogy egy abuzív kapcsolatot (mert lehet ezen a végtelenségig vitatkozni, de akkor is az) helyesnek, sőt kívánatosnak állít be, és hiába a Sorscsapás jelző, akkor sem tartom helyesnek egy ifjúsági könyvbe.

      Törlés
  3. Szerintem nagyon JÓ KÖNYV.És ha neked nemtecet atolmég lehet jó könyv is. Nem hiába csinálnak belöle filmet!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Erre mit mondhatnék? Attól, hogy valamiből filmet csináljanak nem kell jó könyvnek lennie, ugyanakkor én nem is mondtam, hogy a Gyönyörű sorscsapás rossz könyv, csak annyit, hogy nekem nem tetszett. Örülök, hogy neked igen.

      Törlés
  4. Igeen...hát érdekes könyv volt! Nekem személy szerint igazán tetszett! És Travis pedig nem rossz , hanem hirtelen ember....meg kell benne látni , hogy vajon mit miért csinált és , hogy milyen is valójában.... És magyarul is meg fog jelenni a film??? mikor??

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Örülök, ha tetszett. Nem mondtam, hogy Travis rossz ember, csak, hogy rosszfiú, ami igaz is. Nem tudom, a filmről annyit tudni egyelőre, hogy lesz, ajánlom figyelmedbe az IMDb oldalt bővebb információért.

      Törlés
  5. Akkor szerintem nem egy könyvet olvastunk,mert az eredetiben nem ez a borító,és Travis Galambnak hívja Abbyt.Ez a könyv mindenképpen megosztó,bár inkább a jobbik felé huzzák az olvasók.De,kell,hogy legyenek ilyen olvasók is.

    http://1.bp.blogspot.com/-R71ERBChM-4/UGLbcHi37DI/AAAAAAAAChA/spnRuyBS1y0/s1600/GyonyoruSorscsapas.JPG

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Csak annyi a különbség, hogy én angolul olvastam, a Galamb = Pigeon angolul :) És de, ez az én e-könyvemnek a borítója, az eredeti, a lepkés szerintem későbbi, bár én örülök, hogy ezzel a borítóval olvastam, a szebbikkel nagyobb csalódás lett volna. De milyen unalmas lenne, ha mindenkinek ugyanaz tetszene...

      Törlés
  6. Az eredeti linkje: http://1.bp.blogspot.com/-R71ERBChM-4/UGLbcHi37DI/AAAAAAAAChA/spnRuyBS1y0/s1600/GyonyoruSorscsapas.JPG

    másold ki.

    VálaszTörlés
  7. Nem mondhatom, hogy csalódás volt számomra ez a könyv, mert eleve nem is vártam tőle sokat. (Szülinapomra kaptam, és gondoltam elolvasom, ha már a húgom az egekig dicsérte.) Egyetértek azzal, hogy a sztorija borzasztóan sablonos. Egészen az utolsó oldalig vártam, hogy legyen benne valami csavar, de nem, pontosan ugyanaz történt végig, ami a hátuljára írt szöveg alapján megjósolható volt. Nehéz megragadni, hogy miért volt annyira rossz, mert bár rettenetesen semmilyen, mégsem volt kifejezetten unalmas olvasni. Talán a főszereplők irreális jellemfejlődése miatt. Meglehetősen antipatikusak, és idegesítően érzelgősek (főleg Travis).
    Szóval abszolút nem tetszett ez a könyv, egyetlen egy dolog miatt nem vágtam a sarokba már az első fejezet után: America és Shepley kapcsolatát - ami a főszereplők románcával szemben, valamiért sokkal reálisabb volt - meglepően aranyosnak találtam.
    Ennek ellenére azonban én is úgy gondolom, hogy a sok eltúlzott, csöpögős, és valószerűtlen jelenet miatt nagy áltolánosságban elég élvezhetetlen olvasmány.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én is így voltam vele, mármint, hogy hozzám közel álló személy dicsérte az egekig. Nem, unalmasnak nem volt unalmas, engem csak idegesített. Az biztos, hogy van ezernyi könyv, ami ennél jobban tetszett :)

      Törlés
  8. Megmondom az őszintét, én szerettem, habár a barátnőm ajánlotta, akivel amúgy egyáltalán nem egyezik az ízlésünk, de hát próba szerencse... Szóval, utáltam az elejét, nem tetszett Abby karaktere, de később valamennyire megkedveltem. Persze nem azt mondom, hogy ez életem legjobb könyve, de, nah, egyszer elolvasható. Nekem ez a vélemény, amúgy mázli, hogy ezt a könyvet Simone Elkeles- Tökéletes Kémia című könyve előtt olvastam, mert akkor a falra másztam volna tőle.. :P

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kétszer olvastam már, és nekem nagyon nem jön be, de ez az élet, a véleményünk különbözősége adja az esszenciáját :) A Tökéletes kémiához nem fogható az biztos :)

      Törlés