2011. december 15., csütörtök

Julie Kagawa – Iron Fey sorozat


Mivel egyszerre olvastam el mind a három kötetet, nem igazán emlékszem, hogy hol ért véget az egyik, és hol kezdődött a másik, így amolyan ömlesztett gondolatokat írok róla. A sorozat darabjai: The Iron King, Winter’s Passage (ami egy novella az első és a második rész között), The Iron Daughter és The Iron Queen. A borítók gyönyörűek, már nagyon régen felkeltették az érdeklődésem, csak meg akartam várni, amíg befejeződik a sorozat, hogy egyben olvassam el mindent.

A történet: Meghan Chase nagyjából átlagos tizenhat évesnek gondolja magát, amíg el nem kezdenek furcsán alakulni körülötte a dolgok. Az apja már gyerekkorában eltűnt, és most évekkel később a négy éves öccsének is nyoma veszik. A legjobb barátjától, Robbie-tól, aki valójában Robin Goodfellownak vagyis Pucknak (igen, az a Puck abból a bizonyos Shakespeare műből) hívnak, tudja meg, hogy létezik egy másik világ, a tündérek világa, akik közül valamelyik felelős Meghan öccsének elrablásáért...

A cselekményről nem sok mindent mondhatok, mert nem akarom elköpni, mi is történik, de annyit elárulok, hogy onnantól kedve, hogy Meghan átlép a tündérek birodalmába, pörögni kezdenek az események. A sorozat mitológiája nagyon szépen ki van dolgozva, a Nyári Udvar és a Téli Udvar is megjelenik a maguk mindenféle tündéreivel, de egy csomó másmilyen lény is akad a könyvben.

A szereplők is elég jók. Meghan nem annyira egyedi, de nem is az idegesítő, folyton bénázó főszereplők táborát gazdagítja, viszont Puck szinte az elejétől fogva a kedvencem lett. A trükkös Robin Goodfellow adja a sorozat poénjainak nagy részét, hihetetlen milyen dolgok ki nem derülnek róla, és remek beszólásai vannak, ő lett az egyik kedvenc szereplőm. A másik Ash, a Téli Udvar hercege, aki a maga bosszúszomjával és jegességével meglepően dögös. De akiért leginkább érdemes volt a könyvekhez nyúlni, az nem más, mint Grimalkin, a macska, akinek mindenki tartozik egy szíveséggel, ha pedig nem, hát majd fog. Komolyan, majdnem átneveztem a saját cicámat is Grimre, annyira jófej karakter.

Amit még ki szeretnék emelni az az, hogy az írónő jól ír, nem ragad le dolgoknál, hanem többnyire szépen keveri a kalandokba a szereplőket, normális ütemben derülnek ki rejtélyek, és van jónéhány csata is, egyszóval nem unatkoztam egyik kötetnél sem. A romantika része sincs eltúlozva, bár kicsit erőltetett a szerelmi háromszög, mert azt hiszem, elég hamar nyilvánvalóvá válik, hogy csakis egyvalakinek van esélye Meghannél.

A sorozat befejező kötetet elvileg a The Iron Queen, ami szerintem tökéletesen ért véget, úgyhogy ezt a posztot be is fejezem ennyivel, és később írok a folytatásokról. Az biztos, hogy újabb mindenképp olvasok még tőle írónőre találtam, nemsokára új sorozat jelenik meg tőle, már fel is tettem a kívánságlistámra.

Amit (nagyon) szerettem: Grimalkint; a világot; Ash-t; a lényeket, amik nagyon ötletesek voltak, Puckot.

Nem szerettem: azért egy-két helyen ütögettem a fejem, amikor a szereplők nem akartak észrevenni valami nyilvánvalóságot, de ez még belefért

15 megjegyzés:

  1. Szia! Jó post!
    Nem tudod, hogy az Iron Knight az a 3. rész Ash szemszögéből, vagy már későbbi események vannak benne? Erre még nem sikerült rájönnöm a második-harmadik rész túlzott elspoileresítése nélkül :)márpedig azt nem akarom. A második trilógiáról hallottál valamit?

    VálaszTörlés
  2. Szia! A The Iron Knight egyetlen részből álló folytatás a trilógiához, későbbi események vannak benne Ash szemszögéből. Szerintem azután már nincs több rész, ahogy olvastam, minden megoldódott, aminek meg kellett. Remélem, segíthettem.

    VálaszTörlés
  3. Heló! Ezeket a könyveket az IronKingen kívűl mind angolul olvastad? Mert eddig én még találtam meg őket magyarul.

    VálaszTörlés
  4. Még az Iron Kinget is angolul olvastam a magyar megjelenés előtt, az Iron Daughter novemberben fog megjelenni magyarul, ha minden igaz.

    VálaszTörlés
  5. Szia!! Hol olvastad ezeket angolul, és nem túl nehéz olvasmány?

    VálaszTörlés
  6. Szia! Az e-book olvasómon és szerintem nem túlzottan nehéz, nincsenek benne különösen nehéz kifejezések.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia!
      Kérdéseim lennének, kérlek irj nekem!
      letimea@gmail.com

      Törlés
  7. Szia.Nem tudod esetleg hogy az Iron Queen és az Iron King mikor jelennek meg magyarul?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia. Nekem is az Iron Qeen kéne, magyarul eddig még nem láttam semmilyen oldalon,sajnos. :(

      Törlés
    2. Szia! Az Iron Queenről úgy tudom 2014-ben jelenik meg, az Iron Knight meg fél évvel később leghamarabb.

      Törlés
  8. szia.! :) a koztes novellakrol tudsz valamit h megjelentek.e mar magyarul.?? :))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia! Nem tudok semmit, de jó lenne, ha meglennének, érdemes lenne kiadni.

      Törlés
  9. Szia! Tudom sokan írták előttem de nem tudod pontosan hogy az Iron Queen-t?? Nagyon köszi!! :)

    VálaszTörlés
  10. Sziasztok! Valaki esetleg tud valamit a két köztes novelláról?
    Egyik könyvesbolt oldalán sem találom és a neten sem pdf-ben.
    Ha valaki tudna segiteni, azt megköszönném.:)

    VálaszTörlés
  11. Én is a köztes novellák felől érdeklődöm ,szeretném elolvasni,ha valakinek megvan PDF-en,angolul vagy magyarul és elküldené nekem,azt megköszönném.😊

    VálaszTörlés