2012. január 5., csütörtök

Julie Kagawa – The Iron Knight


Mivel eredetileg a harmadik résszel véget ért az Iron Fey sorozat, úgy gondoltam, erről a később megjelent folytatásról külön írok, majd kifejtem miért. Előbb még van egy Summer’s Crossing című novella is Puck szemszögéből, amit érdemes elolvasni, a The Iron Knight előtt. Különben innentől SPOILER az Iron Fey sorozatra.

Tehát a történet Ash szemszögéből folytatódik, aki mivel nem lehet együtt Meghannel, elindul, hogy beteljesítse az ígéretét, vagyis, találni akar módot rá, hogy kiküszöbölje a problémáikat. A kalandos útjára elkíséri Puck, Grimalkin, egy régi ismerős is a Winter’s Passage novellából, és egy még régebbi, aki jól bekavar az egész történetbe...

A Summer’s Crossingot olvasva már sejtettem, hogy lesznek olyan dolgok az utolsó kötetben, ami nem igazán fognak tetszeni, és sajnos így is lett. A könyv Ash szemszögéből játszódik, amitől sajnos elveszik az a homály, ami a sorozat első három részében Ash-t feddte, így, hogy tudjuk, mit gondol, és mit-miért tesz, már nem annyira érdekes karakter, mint Meghan szemszögéből nézve. Ráadásul nem is kelt túlzottan férfias benyomást, ami miatt megint nehezteltem egy picit erre a kierőszakolt folytatásra.

A cselekményre nem sok panaszom van, ahogy eddig is, a kalandok jönnek maguktól, csakhogy valamiért nem sikerült annyira beleélnem magam az izgalmakba. Nagyon hiányzott Meghan szemszöge, mert valahogy az tette hihetővé a sorozatot, míg Ash fejében lenni az egészet túlzottan meseszerűvé tette. Persze ez nem jelenti, hogy nem tetszett a sztori, Kagawa még mindig nagyon jól ír, a szálat szépen vezeti, mégsem tudtam megszabadulni attól az érzéstől, hogy a The Iron Queen után be kellett volna fejezni.

Akit leginkább bírtam a történetben az természetesen Grimalkin volt, aki nagyjából az egyetlen szereplő, aki megmarad olyannak, amilyen addig is volt. Az új (vagyis régebbről már ismerős) szereplővel való összetűzései nagyon feldobják a hangulatot. Bírtam még a Puckról kiderült dolgokat is, és hogy a viszony közte és Ash között végre rendeződni látszik. Meg persze az egész regény tele volt jó ötletekkel, amiket szerettem, így végül is nem bántam meg, hogy elolvastam.

Akárhogy is, kitartok a véleményem mellett, egyszerűen nem szabad beleerőltetni az írókat ilyesfajta folytatásokba, hiszen bármennyire is jól oldotta meg Kagawa a feladatot, az eredeti befejezés sokkal jobban tetszett. Ami még jó hír, hogy a Könyvmolyképző Kiadó lecsapott a sorozatra, így az első kötet az ígéretek hamarosan megjelenik Vaskirály címmel.

Amit szerettem: Grimalkint, a Farkast; a tükrös jelenetet.

Nem szerettem: Ash szemszögét, annak ellenére, hogy Ash-t lehetetlen nem szeretni, csak épp nem biztos, hogy a fejében akartam lenni.  

30 megjegyzés:

 1. Szia, lehet, hogy ez furcsa kérdés lesz, de ugye a könyv legvégén sikerül megoldani a problémákat és együtt lesznek *-*?

  VálaszTörlés
 2. Szia! Nem furcsa, csak spoileres a válasz. Maradjunk annyiban, hogy a írónők ritkán írnak olyat, ahol nem sikerül :)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Szia nem tudod h a summers crossing meg az iron Knight mikor jelenik meg magyarul vagy ha megjelent hol találhatók meg

   Törlés
 3. Szia. Lenne egy olyan kérdésem ,hogy ez magyarul van ? És ha nem , meg fog jelenni magyarul ? Várhatóan kb. mikor ? *.* :)

  VálaszTörlés
 4. Az első két kötet (Iron King, Iron Daugther) már olvasható magyarul de az Iron Queen és az Iron Knight még nem.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Szia. Nem tudod, hogy az Ironqeen mikor jelenik meg magyarul?

   Törlés
  2. Szia! Sajnos nem, szerintem jövőre.

   Törlés
 5. Szia! Tudom hogy nem jó kíváncsiskodni, de elárulod hogy miért nem lehetnek együtt? *.*

  VálaszTörlés
 6. Sziaaa:)) Imádom a könyvet az első kettő részét 3 nap alatt olvastam ki egész nap azt bújtam , annyira nagyon tetszik!! Szerinted az Ash, szemszögéből játszódó könyvet is lefodítják? Tudsz valamit erről? Ha igen örök hálám nagyon beakarom majd szerezni:) Persze előtte a 3.rész;) _D

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Szia! Szerintem biztosan, főleg a harmadik rész után, hiszen abból kiderül, mennyire kell a negyedik rész :)

   Törlés
 7. A 3.rész mikor jelenik meg??

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Kérdezd meg a Könyvmolyképző Kiadó facebook oldalán, ők biztos tudják.

   Törlés
 8. Szia! Nem tudod, hogy mikor jelenik meg ( vagy már megjelent-e) a 3. és 4. kötet ? Annyira imádom ezt a könyvet,hogy azt elmondani nem lehet :)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Szia! Remélem, hogy idén kijön a harmadik rész, magyarul még nem jelent meg.

   Törlés
 9. Szia! Nem tudsz egy olyan oldalt,ahol letudnám tölteni ingyen a sorozatot, a harmadik részt már sikerült megtalálnom. A negyediket pdf-ben csak spanyolul van meg,pedig angol verzió kéne.

  VálaszTörlés
 10. szia!
  nemtudod mikor jelenik meg magyarul a 4. rész?

  VálaszTörlés
 11. Szia!
  Olvastam hogy a negyedik resz 2015 vegere varhato.
  Esrtleg tudsz valamit ezzel kapcsolatban? :)

  VálaszTörlés
 12. Szia!
  Olvastam hogy a negyedik resz 2015 vegere varhato.
  Esrtleg tudsz valamit ezzel kapcsolatban? :)

  VálaszTörlés
 13. Szia!
  Nem tudsz valamit a negyedik részről, hogy mikor jelenik meg magyarul?
  Vagy a 3.5 kiegészítő rész? <3

  VálaszTörlés
 14. Szia a valovagot keresem pdf formában el tudod küldeni nekem? koleszarne1124@gmail.com e-mail címre?

  VálaszTörlés
 15. Szia!:)
  A Puck szemszögéből íródott könyv megjelent már magyarul, vagy ha nem, meg fog-e egyáltalán jelenni?
  persze ez a vaslovag esetében is érdekelne, ha igen, akkor el tudnád nekem küldeni?
  mat.szonja@gmail.com
  Válaszod köszönöm :)

  VálaszTörlés
 16. Szia!
  Nem tudod véletlenülv hogy megjelentek-e már a novellák és a sorozat 4.része? Angolul olvastad el a magyarul meg nem jelent részeket?

  VálaszTörlés
 17. Szia!
  Nem tudod véletlenülv hogy megjelentek-e már a novellák és a sorozat 4.része? Angolul olvastad el a magyarul meg nem jelent részeket?

  VálaszTörlés
 18. Szia! A Vaslovag című kötet megjelent már magyarul akár könyvben vagy pdf. formátumban???

  VálaszTörlés
 19. Szia nem tudod hogy mikor jelenik meg a vaslovag magyarul pdfben? Köszönöm elore is a turelmed

  VálaszTörlés
 20. Szia nem tudod hogy mikor jelenik meg a vaslovag magyarul pdfben? Köszönöm elore is a turelmed

  VálaszTörlés
 21. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

  VálaszTörlés
 22. Sziasztok ha valakinek megvan a vaslovag pdf-ben eltudná küldeni?
  Előre is köszönöm
  arosdorika@gmail.com

  VálaszTörlés
 23. Sziasztok! Gondoltam megprobalok egy friss kerest intezni az olvasokhoz. Akinek esetleg azota sikerult megkaparintania a Vaslovagot pdf-ben, elkuldene nekem a gyorfiandi87@gmail.com cimre? Halasan koszonom.

  VálaszTörlés