2012. március 5., hétfő

TOP5 fajta hozzáállás a divathoz YA könyvekben – avagy főszereplők egyik véglettől a másikig.


Akárhogy is vesszük, a divat az élet minden területébe beszivárog, nincs ez másként a YA könyvekkel sem, egyedül a hogyan és a milyen mértékben a kérdés, meg persze az, hogy egyes főszereplők hogyan kezelik az aktuális trendeket.

5. Túlzottan divatorinetáltak
Szerintem mindenki futott már bele ebbe a csoportba. Az olyan idegesítő, üresfejű főszereplőkről van szó, akiknek muszáj a kinézetéről olvasni, mintha nem lenne mindegy, hogy milyen márkájú a piros felső, a farmer és a cipő, amit visel, és akik minden egyes helyzetet úgy oldanak meg, hogy vásárolnak. Igaz, nekem már Elena Gilbert a Vámpírnaplókból is sok volt (az a csaj nyugisan vásárolgatott még akkor is, amikor életek forogtak kockán), inkább Cecily von Ziegesar lányait hozom fel példának, Blair körül csak úgy repkednek a Versace-k, a Gucci-k és a Dolce & Gabbana-k, ami azért már mégiscsak túlzás.

4. Akiket egyáltalán nem érdekel a divat
Igazából azokat sem szeretem túlzottan, akik egy kicsit se törődnek vele, hogy néznek ki, mert valahogy az ápolatlanság hatását keltik. Persze sokszor van, hogy a könyvekben fel sem merülnek a ruhák, én nem is erről beszélek, hanem arról, amikor valaki kijelenti, hogy neki aztán mindegy. Ilyen például Egg Cecil Castellucci Boy Proofjából, aki borotválta a haját, és folyton egy fehér köpenyben mászkált. Több mint fura volt.

3. Átlagosak
Ki más kerülhetne középre, mint az átlagos főszereplők, akiknél nem központi téma, hogy mi van rajtuk, és akiknél mindegy, hogy bakancsot vagy épp alkalmi ruhát viselnek, ez igazán nem számít. Általában ők azok, akiket kapjuk a mostani könyvekben, szeretnek szépen felöltözni, de nem esnek kétségbe, ha épp nem sikerül. Róluk rögtön az egyik kedvencem, Rose Hathaway jutott eszembe Mead Vámpírakadémiájából.  

Katniss Everdeen a Kapitóliumban
2. Divatba kényszerítettek
Egyik kedvenc típusom az ilyen, a mostanában divatos disztópiákban találkozhatunk olyan karakterekkel, akiket valósággal belekényszerítettek abba, hogy a legújabb stílusokat kövessék, ilyen például Tally, Scott Westerfeld Csúfok vagy Katniss, Suzanne Collins Éhezők Viadala trilógiájából. Egyiküknek sem volt más választása, bizonyos helyzetekben törődniük kellett a kinézetükkel.

(Egy másik kényszerítő erő lehet még a betegség is, ilyen kedvenc boltkórosom, Becky Bloomwood, akinek még menyasszonyi ruhából is több volt a kelleténél, bár talán őt egy újabb kategóriába kellene sorolni, így inkább zárójelbe teszem.)

1. Különleges stílusúak
Ők az abszólút emlékezetesek, vagyis olyan szereplők, akik a különleges ruháikkal feldobták a regényt, ilyen például Lizzie Meg Cabot Locsifecsi királynő sorozatából, aki a saját maga átalakított régi, használt ruháiban hódított, vagy épp Stephenie Perkins Lolája a különleges stílusával. Nálunk nem éreztem túlzásnak, hogy annyi szó esik az öltözködésről, de talán azért, mert nem is épp a legújabb divatot követték, hanem olyas cuccokat használtak fel, amik másnak már nem kellettek.   

Ez a bejegyzés a TeszVesz blogger versenyén indul: www.teszvesz.hu/bloggerverseny
Jelentkezz Te is!

3 megjegyzés:

  1. Érdekes a cikk, remélem, a versenyen is értékelni fogják. :)

    VálaszTörlés
  2. 2. kategória Meg Cabot Airhead sorozatának hősnője, de nem akarom lelőni a poént, hogy miért.

    VálaszTörlés