2013. november 10., vasárnap

Veronica Roth - Allegiant / A hűséges (Divegent #3)

Eljött hát annak is a napja, hogy befejeztem ezt a sorozatot, nagyon vártam, mert tulajdonképpen tetszett az első két rész, erről meg tudtam, hogy váltott szemszögű lesz, így lelkesen kezdtem neki. Innentől SPOILER-es lehet az első két részre nézve.

Tris és Tobias (meg a többiek) megtudják, hogy van élet a kerítésen kívül, sőt mintha minden összefüggne mindennel és semmi nem az lenne, mint aminek látszik, így elhatározzák, hogy fényt derítenek az összes igazságra, amit elhallgattak előttük...

Anélkül, hogy bármit elárulnék a cselekményből: ez nem az, amire vártam! Amikor letettem a könyvet, nem tudtam eldönteni, hogy csalódott, vagy döbbent vagyok, és igazából még most sem tudom. Kavarognak bennem a gondolatok, volt-e értelme mindennek, hogy így kellett-e lennie, és őszintén: nem tudom. Fogalmam sincs, lehetett-e volna jobb vagy rosszabb, ez pedig összezavar. Ennyit a történet részéről.

A karakterek: vannak újak meg régiek is, és a szokásos a felállás. Nem mertem bízni senkiben és nem mertem szeretni senkit, mert akiben bízok úgyis áruló, akit megszeretek meghal (és igen, meghalt a kedvencem). Trist az első két részben utáltam, és itt sem sikerült túlzottan megszeretnem, nekem a karaktere kiállhatatlan volt, nem úgy Tobiasnak. A srácot szerettem nagyon az első két részben itt meg nem szerettem, a szemszöge nem tett jót neki. Christina, Uriah, Peter és Caleb még mindig jól voltak megírva, szerettem, hogy emberiek, ahogy az új szereplők is mind összetettek, és soha, senki nem azt csinálja, amit várnék tőle. Ezt akár élvezhettem is volna, de eléggé frusztrált.

A világ maga még mindig jó, komplex, a kerítésen túli részek is tetszettek, de úgy érzem, néhány jelenet lehetett volna hosszabb, szívesen láttam volna még többet, ehelyett folyton csak szemszögváltást kaptam. A romantikus szálról nem igazán szólnék, eddig sem volt a szívem csücske, ezután meg főleg nem, a problémáik még mindig ugyanazok, valahogy nem jött át a nagy szerelem. 

Abban biztos vagyok, hogy összességében tetszett a sorozat, de a harmadik rész szerintem a leggyengébb, holott ennek kéne épp a legjobbnak lennie, emiatt csalódás, ugyanakkor azt hiszem, újra fogom olvasni, ha kijön magyarul a könyv.

Amit szerettem: a világfelépítést; a magyarázatokat; az összeesküvéseket.

Nem szerettem: a végét, nem tudom, volt-e értelme az egésznek. Tényleg szükségszerű volt minden?

4 megjegyzés:

  1. Ez fent van pdf-ben az interneten?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Fogalmam sincs, nekem angolul e-könyvben van meg magyarul pedig papíron.

      Törlés
  2. Még mindig nem lehet magyarul letölteni pdf-ben? :(

    VálaszTörlés