2011. május 31., kedd

Jeri Smith-Ready – Shade


Akárhányszor megígérem magamnak, hogy nem kezdek több sorozatba, annyiszor meg is szegem a fogadalmam, így volt ezzel a könyvvel is, de egyáltalán nem bántam meg. Még csak az első kötetet olvastam, viszont kijelenthetem, az egyik legjobb paranormális regény, amit mostanában a kezembe akadt.

Shift, így nevezik azt a tizenhat éve történt változást, melynek következményeként minden a Shift után született ember (vagyis gyerek) látja a szellemeket. A kísértetek leginkább akkor maradnak a földön, ha hirtelen hunynak el, és elintézetlen ügyük maradt, ami jobb esetben könnyen kivitelezhető. Ezután megnyugodva átkelhetnek a túlvilágra, de néha az is megtörténik, hogy a szellem dühös, fekete árnyékká változik, vagyis Shade (Árny) lesz belőle, amit egy erre megalakított csoport a DMP (Department of Metaphysical Purity vagy szlengesen csak „dumpers”) intéz el, mielőtt bajt csinálhatna.     

A történet főszereplője Aura Salvatore szerelmével Logannel épp a fiú születésnapját ünnepli, ami balul sül el, és Logan meghal azon az estén. Ám Aura az egyik első post-Shifter, Logannek pedig még maradtak elintézetlen ügyei, így valamilyen formában együtt maradhatnak. Aura alig tud valamit az édesanyjáról, aki meghalt, amikor ő három éves volt, de még kevesebbet hallott az apjáról, így egy iskolai feladat keretein belül nyomozásba kezd a származását illetően, ehhez kapja segítségül a skót származású Zacharyt.

Maga az alaptörténet nagyon tetszik, főleg, hogy csak a gyerekek látják a szellemeket, így sokszor szükség van rájuk, leginkább a peres ügyeknél (mert a kísérteteknek vannak peres ügyeik), ráadásul a DMP tevékenységéről is elég sokat megtudunk, nekem nagyon életszerű volt, ahogy az írónő lefestette a világot.  

A karaktereket mind szerettem. Aura normális lány, Logan vad, de szenvedélyes pasi, aki szellemként rocksztár álmait szeretné megvalósítani, míg Zach hihetetlenül édes az akcentusával, plusz egy nagyon rendes fiú. Ahogy sejthető, ők hárman alkotják a szerelmi háromszöget, ami a regény romantikus részét adja, de ez nem viszi el a történetet, és nem válik csöpögős csak a választásról szóló nyavalygássá. A cselekmény pörgős, sehol nem ragadunk le túl hosszan, még sincs elaprózva, ráadásul a megfelelő helyeken kapunk egy-egy jó poént, szívdobogtató csókot vagy információt, ami közelebb visz a megoldáshoz.   

Igazából nehéz mesélni a könyvről, mert tényleg rengeteg minden történik benne, sok szál van, és egy pillanatig sem válik unalmassá. Pontosan az a regény, amibe csak akkor szabad belekezdeni, ha az embernek van jónéhány szabad órája, mert letehetetlen. Érdemes beszerezni talonba a második kötetet is, mert az első hatalmas függővéggel zárul.

Amit (nagyon) szerettem: Zacharyt; az alaptörténetet; Logant; a barátokat; a rejtélyeket

Nem szerettem: nem volt ilyen, tényleg nagyon jó könyv.

2 megjegyzés:

  1. Ez tök jól hangzik, ha be tudom szerezni, elolvasom. :) Jó lenne már valami igazán jó könyvélvény ilyen paranormális témában.

    VálaszTörlés
  2. Nagyon jó volt, tényleg érdemes, pedig én nem rajongok a paranormálisért (annak ellenére, hogy rendszeresen olvasok olyat is).

    VálaszTörlés